top of page

ЗУ "ПРО ОСВІТУ"


Вітаємо всіх, нарешті опублікований остаточний текст нового Закону про освіту: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2145-19.

Що з усього цього переліку є важливим для студента:

1) #ГУРТОЖИТКИ , а саме цілодобовий доступ них тепер цілодобовий доступ закріплено на законодавчому рівні - через відповідну зміну у Законі про вищу освіту. Законодавчим текстом звучить так:

"Особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, мають право на: ... забезпечення гуртожитком та цілодобовим доступом до нього на строк навчання у порядку, встановленому законодавством" (ст. 62 ЗУ Про вищу освіту) можна прямо посилатися на цю норму, а ще краще розказати своїм друзям та сусідам з гуртожитку (можна і студрадці), намалювати величезний банер та повісити внизу біля вахтерки:)


2) "невиконання навчального плану" Раніше так звучала одна із підстав для відрахування більшості студентів, і основною проблемою було - про який саме план ідеться. Навчальний план усієї спеціальності чи індивідуальний план студента? Новий Закон про освіту дає на це відповідь, вносячи відповідні зміни до Закону про вищу освіту: "Особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, зобов’язані: ... виконувати вимоги освітньої (наукової) програми (індивідуального навчального плану (за наявності), дотримуючись академічної доброчесності, та досягати визначених для відповідного рівня вищої освіти результатів навчання" тобто, якщо індивідуальний план є, то саме за його невиконання можна відрахувати студента, а, власне, ІНП має складатися у ВНЗ обов'язково - інакше неможливо виконати норму щодо 25% вибіркових дисциплін.


3) академічна доброчесність Стаття 42 нового Закону про освіту. Нарешті за списування тепер можна буде позбавити стипендії або виключити студента, а усі виші будуть зобов'язані впроваджувати систему перевірки письмових робіт на плагіат, АЛЕ такі сурові наслідки компенсуються певними гарантіями, з них наведено дві основних: - положення про порядок встановлення порушення академічної доброчесності у частині щодо студентів затверджується за погодженням з ОСС; - у тих, кого хочуть притягнути до академічної відповідальності, є певні процедурні права.

але найцікавіше в іншому: академічна доброчесність стосується і викладачів, і Закон визначає одним із порушень - необ'єктивне оцінювання. За логікою цієї статті, ВНЗ матимуть розробити процедури, які дозволять студентам ставити питання про необ'єктивне оцінювання викладачами, і матимуть розглядати всі такі ситуації. А це вже величезний прорив!


4) освітній омбудсмен Новий орган, який покликаний захищати право на освіту. До цього, із украй обмеженими повноваженнями Міністерства освіти і науки, офіційно порушити питання порушення прав у ВНЗ було майже неможливо. Тепер така можливість з'являється. Як воно буде функціонувати питання, але це вже крок до перемоги.


5) про НАЗЯВО Його таки розпустили, і будуть формувати наново. Попри різні побоювання, квоту студентів зберегли, тож і у новому складі буде двоє представників студентства, яких, як і решту, обиратимуть за конкурсом. Представником студентів зможуть бути тільки чинні студенти бакалавріату і магістратури.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Тегов пока нет.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page